Cascina Roera została założona w 2002 roku przez dwóch młodych przedsiębiorców: Claudio Rosso i Piero Nebiolo (nazwiska bardzo predestynowane!).
Obaj byli już indywidualnymi producentami doskonałych win. "Pomyśleliśmy, że łącząc siły możemy jeszcze bardziej podnieść jakość naszych produktów." Claudio zaczął próbować swoich sił w winie już w 1985 roku w rodzinnym biznesie, jednak dopiero w 2000 roku został pełnoetatowym winiarzem. Jego ojciec był jednym z pierwszych, którzy butelkowali własne wina w latach 60. XX wieku, kiedy większość lokalnych producentów sprzedawała wino hurtowo. Piero również pochodzi z rodziny winiarzy. Chcąc skupić się na jakości, zdecydował się zgrupować około 5 hektarów wśród najlepiej przystosowanych w okolicy, odnawiając jego część winem Barbera i dodając inne winorośle, takie jak Nebbiolo i Chardonnay.