FAQ

Zapraszamy do zapoznania się z najczęściej zadawanymi pytaniami dotyczącymi win naturalnych w naszym sklepie. Dowiedz się więcej o wyjątkowych właściwościach, smakach oraz korzyściach zdrowotnych związanych z winami naturalnymi. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na popularne pytania, które pomogą Ci w wyborze idealnej butelki na każdą okazję.

1. Lubię wina klasyczne. Czy wino naturalne będzie mi smakować?

Jeśli nie przeszkadza Ci, że wino może być mętne, nieidealne, nieoczywiste – jak najbardziej spróbuj! Nie wszystkie wina naturalne są „dziwne”. W szczególności wina musujące są zbliżone smakiem to tych klasycznych, więc możesz zacząć od nich swoją przygodę z naturalsami.

2. Dlaczego wina naturalne są droższe niż klasyczne?

Naturalne wino to efekt rolnictwa prowadzonego na małą skalę i bez chemii. Ręczne zbiory, niska wydajność winorośli oraz znacznie dłuższy czas potrzebny do uzyskania finalnego produktu mają wpływ na cenę butelki.

3. Czy wino naturalne jest zdrowe?

Wino to alkohol, który trzeba pić odpowiedzialnie. Jednak brak chemicznych dodatków, a w szczególności dużej ilości siarczanów, pozytywnie wpływa na samopoczucie w trakcie i po spożyciu. Po winach naturalnych nie miewa się syndromu dnia następnego!

4. Nie smakują mi wina czerwone wytrawne, czy są dostępne wina półwytrawne lub półsłodkie?

Wina naturalne nie podlegają klasyfikacji na wina wytrawne, półwytrawne czy słodkie. Odbiór słodyczy win zależy od różnych czynników, głównie od obecności cukru resztkowego. Znamy nasze wina i wiemy, które butelki są bardzo wytrawne, a które lekkie z nutą słodyczy. Zapytaj nas przed zakupem, a znajdziemy odpowiednie wino.

5. Jakie szczepy są najbardziej charakterystyczne dla win czerwonych?

Producenci win naturalnych sięgają zarówno po powszechnie znane szczepy, jak Barbera, Sangiovese, czy Merlot, ale sięgają także po endemiczne odmiany – ciliegiolo, canaiolo. Doskonałe efekty uzyskuje się w wyniku kupażu różnych odmian. 

6. Jak powstaje pet nat?

Proces produkcji polega na zabutelkowaniu wina przed zakończeniem fermentacji, co pozwala na naturalne wytworzenie bąbelków bez dodatku sztucznych drożdży.

7. Lubię prosecco, czy pet-naty są dla mnie?

Wina naturalne musujące bywają bardziej szalone i nieobliczalne niż prosecco czy cava. Zdarza się, że ich otwarcie jest wyzwaniem. Z pewnością wyróżniają się smakiem, są bardzo pijalne i wprawiają w dobry nastrój. Podobnie jak prosecco, idealnie pasują do celebrowania radości życia.

8. Czym smakują wina naturalnie gazowane?

Wina musujące naturalne kryją smak owoców cytrusowych, poziomek, słomy, masła, landrynek. Dzięki szerokiej gamie smaków, możesz znaleźć butelkę, która pasuje do wybranej okazji.

9. Jak smakują pomarańczowe wina?

W winach pomarańczowych wyczuwalne są aromaty owoców cytrusowych, masła, drożdży, moreli oraz ziół. Dodatkowo, mogą pojawiać się akcenty przypraw, kwiatów i lekka, orzechowa cierpkość.

10. Z jakich szczepów robi się wino pomarańczowe?

Wina pomarańczowe są produkowane z tych samych szczepów, co wina białe. M.in. są to: trebbiano, malvasia czy pinot grigio. 

11. Jak powstaje różowe wino?

Różowe wina powstają w wyniku krótkiego kontaktu soku winogronowego ze skórką owoców. Ten proces, zwany maceracją, nadaje winu jego charakterystyczny różowy kolor oraz niepowtarzalny smak.

12. Z jakich szczepów robi się różowe wino?

Wina różowe robi się z tych samych szczepów, co czerwone, czyli m.in. montepulciano, gamay, nero di troia.

13. Jak serwować różowe wino?

Najlepiej smakuje schłodzone, dlatego warto je włożyć do lodówki przed podaniem. Można je podawać w kieliszkach do białego wina, lub musującego w przypadku pet-natów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl