Altrove Rosso od Fratelli Falzari to organiczne wino czerwone produkowane w Toskanii, we Włoszech.To blend trzech klasycznych odmian: Sangiovese, Cabernet Sauvignon oraz Merlot.
Wina Altrove fermentują w sposób naturalny, z zastosowaniem dzikich drożdży, przy ograniczonym użyciu interwencji technologicznych (naturalna fermentacja, ograniczona manipulacja). Część wina dojrzewa w kadziach cementowych, a część — w nowych i starych barykach francuskich, z maksymalnym użyciem drewna ograniczonym do ok. 15–18 przepustów (passaggi), aby nie dominować aromatem drewna. Okres dojrzewania w beczkach może wynosić do 18–24 miesięcy.
Profil aromatyczny to intensywne nuty czerwonych owoców (wiśnia, morella), przypraw korzennych jak cynamon, a także delikatny pieprzowy akcent. W ustach wino oferuje pełne ciało, wyraziste taniny i solidną strukturę oraz perspektywę dojrzewania.
To wino dobrze łączy się z czerwonym mięsem, grillowanym mięsem, daniami z dziczyzny oraz dojrzewającymi serami.
Marka
Falzari
Na łagodnych wzgórzach Vinci, kilka kilometrów od Florencji, rodzi się coś więcej niż tylko wino — rodzi się opowieść. Vini Falzari to rodzinny projekt, w którym natura, sztuka i wino splatają się bez kompromisów. Tu zrezygnowano z tanich sztuczek — winiarnia stawia na biodynamikę, minimalną ingerencję i szczerość butelki.
Gospodarstwo rozciąga się na ok. 5 hektarach — na południowo-południowy zachód — z mozaiką odmian: Trebbiano Rosa, Vermentino, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Przez lata Falzari przeszli drogę: od rolnictwa konwencjonalnego, przez integrowane, aż po pełną certyfikację organiczną i praktyki biodynamiczne.
W fazie butelkowania nie stosują dodatków (oprócz bardzo niskich dawek SO₂) i unikają agresywnych filtracji — chcą, by wino mówiło samo, a nie marketing.
Ale Falzari to też sztuka — dosłownie. Etykiety projektuje matka, Clementina, malarka z zamiłowaniem do abstrakcji. Nazwy win (Selengaia, Altrove, Pilandra, Tinnari, Assentada) są małymi kodami, które łączą toskańskie terroir z zakorzenieniem artystycznym i korzeniami rodzinnymi.
Odwiedzający mogą zanurzyć się w tej wizji podczas degustacji na tarasie z widokiem na winnice, w cieniu sztuki i ciszy ziemi.