Galantuomo

98,00 

„Il Galantuomo” 2021 to naturalna Barbera z Umbrii, mocno owocowa, z mineralnymi akcentami i wyrazistą kwasowością. Wyrabiane z ponad 40-letnich krzewów, bez filtracji czy dodatku siarki, oferuje żywą i elegancką strukturę, idealną do wędlin, mięsa z grilla czy serów.

Kategoria:
logo collecapretta

„Il Galantuomo” 2021 od Collecapretta to naturalne wino czerwone z Umbrii, wyrabiane z bardzo starych krzewów Barbery (ponad 40 lat). Winogrona są zbierane ręcznie, a fermentacja odbywa się spontanicznie, bez użycia kontrolowanej temperatury. W procesie dojrzewania wino pozostaje w zbiornikach cementowych lub betonowych (lub podobnych) bez filtracji, fining’u ani dodatku siarki.

W kieliszku prezentuje intensywną eksplozję czerwonych owoców — wiśni, czasem leśnych jagód — z mineralnymi nutami, które mogą kojarzyć się z krwią lub „mineralnością krwisto-skalną”. Na podniebieniu wyróżnia się świeżością, dobrą kwasowością i witalnością, z nutami wiśni i ziół leśnych.

Wino ma strukturę „magnetyczną” i powinno dobrze komponować się z wędlinami, mięsem z grilla czy dojrzewającymi serami.

Rocznik 2021 (w tym rejonie gorący) wiązał się z wyższym stężeniem cukrów w owocach, co stawiało wyzwania fermentacyjne przy prowadzeniu win bez ingerencji. W warunkach odpowiedniego sparowania, wino można degustować już teraz w temperaturze ok. 16-18 °C, choć może zyskać dodatkową głębię po leżakowaniu w piwnicy.

Kolor

Czerwone

Typ

wytrawne

Szczep

Barbera D'Asti

Smak/styl

skórka pomarańczowa, szorstkie, taniczne, wiśnia, zioła, żurawina

Rocznik

2021

Poziom alkoholu

12%

Pojemność

0,75l

Marka

Collecapretta

Umbria, okolice Spoleto. Tutaj, na wzgórzu zwanym od czasów rzymskich „wzgórzem kóz”, rodzina Mattioli od pokoleń prowadzi małe gospodarstwo. Trzy hektary starych winorośli na wysokości 500 m n.p.m. rosną obok oliwek i zbóż, a zbiory odbywają się tak, jak dawniej — ręcznie, z pełnym szacunkiem do ziemi. W piwnicy obowiązuje zero kompromisów: brak siarki, brak filtracji, brak technicznych sztuczek. Fermentacje spontaniczne, rytm natury i kalendarz księżycowy zamiast komputerów i laboratoriów. To winiarstwo bardziej przypomina życie niż produkcję. Na pierwszym planie jest Trebbiano Spoletino, które potrafi być lekkie i rześkie albo poważniejsze, z maceracją na skórkach. Obok niego znajdziemy Sangiovese, Ciliegiolo, czasem Barbera czy Merlot — zawsze w formie szczerej i nieupiększonej. Wina Collecapretta są jak rozmowa przy kuchennym stole: proste, czasem surowe, ale pełne treści i autentyczności.
logo collecapretta